Čím prospívá běžná zelenina našemu organismu?

Zelenina je základ zdravého těla. Měla by být na našem jídelníčku běžně a denně. Nejen že obsahuje spousty zdraví prospěšných látek, ale upravuje i naše trávení a díky ní se můžeme cítit zdraví, svěží a vitální.

Pakliže chceme být zdraví a dožít se vyššího věku, je nutné konzumovat pestrou stravu. A zelenina by zde měla plnit důležitou funkci, asi jako ředitel v dobře fungujícím podniku. Obecně** zelenina** obsahuje spousty vody, vitamínů, minerálů a jiných látek, ale hlavně vlákniny, důležitého prvku pro naše trávení a snadné vylučování.

Paprika - co obsahuje

Ať již červená, zelená, žlutá nebo oranžová, je** paprika** obrovskou zásobárnou vitamínu C. Nechybí ani vláknina, beta-karoten a vysoký obsah je zde i bioflavonoidů, což jsou velice účinné antioxidanty. Tyto látky zajistí dobrý zrak, pevné kosti, zuby, oddálené stárnutí, omezení vzniku rakoviny, onemocnění srdce nebo mozku a také zvýší imunitu organismu. Dále paprika obsahuje provitamín A, vitamíny skupiny B, E, také draslík, hořčík, zinek, železo, vápník a jód.

Grilované papriky - výtečný předkrm

U nás jsme zvyklí na plněné papriky masovou směsí, podávané s rajskou omáčkou a knedlíkem. Vyzkoušejme trochu jiný pokrm, vhodný jako překrm. Bude potřeba mít: papriky – nejlépe kapie, dále balkánský sýr (150 g), olivový olej, česnek, sůl, pepř. Rozkrojené a očištěné papriky poskládáme na plech (slupkou dolů) a mírně pokapeme olejem. Opečeme v troubě a ke konci pomažeme prolisovaným česnekem, smíchaným s troškou soli a pepře. Na to klademe sýr a dopečeme. Podáváme s opečenou bagetkou.

Rajče - co obsahuje

Oblíbená zelenina, která je jednou za základních ingrediencí v italské kuchyni. Ale nejen její. Běžně se rajčata přidávají do salátů, anebo konzumují čerstvá ke snídani, svačině, případně jako příloha k hlavnímu chodu. Obsahují spoustu vitamínu C, A a E. Silně je zastoupena i vláknina a minerály a stopové prvky jako je draslík, železo, beta-karoten. To je důvod, proč rajčata podporují krvetvorbu, chrání srdce, posilují imunitu a mají antibakteriální účinky. Příznivě působí na kůži, vlasy a nehty a omezují vznik klasického nachlazení.

Gazpacho – rajská polévka po španělsku

Gazpacho je studená rajčatová polévka a patří do španělské kuchyně. Na její přípravu bude potřeba: 500 – 600 g rajčat, konzerva celých, loupaných rajčat, dvě červené papriky, středně velká okurka hadovka, česnek, olivový olej, ocet, cukr, sůl a pepř. Rajčata i papriky nakrájíme na kousky, vložíme do mixéru spolu s česnekem rozmixujeme nahrubo. Poté rozmixujeme rajčata z plechovky spolu s okurkou a pomalu vmícháme do první směsi. Ochutíme octem (2 lžíce), cukrem (špetka), solí i pepřem a přimícháme tři lžíce oleje. Necháme v lednici uležet a vychladnout.

Celer - co obsahuje

Kořenová zelenina s výraznou vůní je známá jako přírodní afrodiziakum. Je však také výtečným ochráncem proti plísním, bakteriemi, anebo viry. Ochraňuje naše tělo a především sliznici a současně ho i desinfikují. Celer je významným zdrojem vitamínů skupiny B, dále vitamín C, A, K a E. Mezi minerály a stopovými prvky jsou zde obsaženy: draslík, hořčík, vápník, železo, zinek, jód, chróm a sodík.

Celerová pomazánka

Výtečnou lahůdkou a rychlým občerstvení, třeba pro nečekanou návštěvu, může být celerová pomazánka. Na ni potřeba pouze čerstvý celer, majonéza, sůl a pepř. Celer očistíme a nastrouháme najemno. Přidáme majonézu a podle chuti osolíme a mírně opepříme. Podáváme na kousíčcích pečiva. Tato pomazánka je nejen zdravá, ale také poměrně lehká a příjemně voňavá.

Mrkev - co obsahuje

Mrkev je známá pro svůj vysoký obsah beta-karotenu, který se po příjmu do těla promění na vitamín A, tak důležitého prvku pro náš zdravý a ostrý zrak. Dále je mrkev silným zdrojem vlákniny a antioxidantů. Díky tomu je mrkev prostředkem s projímavými a močopudnými účinky. Léčí revmatické potíže a záněty kloubů. Je přírodním bojovníkem proti rakovině.

Mrkvové šátečky

Výtečné jsou mrkvové šátečky – lehké a přitom zdravé. Na jejich přípravu budeme potřebovat 300 g mrkve, 250 g tuku na pečení, prášek do pečiva a 350 g hladké mouky. Mrkev očistíme a najemno nastrouháme. Následně smícháme mouku s práškem do pečiva, poté přidáme změklý tuk a nastrouhanou mrkev. Vypracujeme těsto, které rozválíme a krájíme na stejně velké čtverečky asi 10 x 10 cm a vnitřek plníme marmeládou nebo povidly. Hotové šátečky klademe na plech s pečícím papírem, potřeme rozkvedlaným vajíčkem a pečeme dozlatova na 170 stupňů.

Brokolice - účinky

Zelená super-zelenina je na našich stolech stále více obsazována. Výrazně jsou zde zastoupeny vitamíny C a skupiny B, dále draslík, hořčík, železo, vláknina. Brokolice je skvělým prostředkem proti volným radikálům, brání vzniku nádorového onemocnění, povzbuzuje látkovou výměnu a tak zvyšuje vitalitu organismu. Chrání a regeneruje naši sliznici, má proti stresové účinky, ulehčuje srdci a posiluje sliznici střev.

Gratinovaná brokolice

Na lahodný zeleninový pokrm budeme potřebovat větší brokolici, menší červenou papriku, 250 ml smetany na vaření, 4 vejce, mandle, máslo, muškátový oříšek, sůl, pepř a pár stroužků česneku. Na másle orestujeme prolisovaný česnek, přidáme na růžičky rozdělenou brokolici a na drobné kostičky nakrájenou papriku. Podusíme, ochutíme solí, pepřem a poté tuto směs vložíme do zapékací mísy. Poté ušleháme vejce, smícháme se smetanou, přidáme drcený muškátový oříšek, sůl, pepř, a nalijeme na brokolici. Nakonec posypeme mandlemi, či mandlovými lupínky. Pečeme na 170 stupňů asi půl hodiny.

Luštěniny - účinky

Hrách, čočka, fazole, v posledních letech také cizrna, nebo mungo. To jsou luštěniny, důležité prvky v našem jídelníčku. Jsou obrovskými zdroji vlákniny, obrovsky důležité látce pro správné fungování našeho trávícího traktu. Luštěniny jsou také významným zdrojem železa, vápníku, zinku, hořčíku, draslíku a mědi. Navíc je v nich obsaženou miniaturní množství tuku a naopak mnoho vitamínů skupiny B, ty zaručují správnou činnost mozku, bojují proti stresu a depresím. Luštěniny toho však umí mnohem více – krásná a zdravá pleť, pevné svalstvo nebo zdravé klouby.

Hrachové karbanátky

Pro zeleninové karbanátky bude nutné mít 200 g hrachu, 100 g vařených brambor, 100 g uzeného masa, česnek, strouhanku, vejce, majoránku, sůl, pepř. Nejprve bude nutné hrách přes noc namočit, druhý den ho uvařit a ještě horký prolisovat. Do hrachu přidáme nastrouhané vařené brambory, vejce, pár stroužků prolisovaného česneku, sůl, pepř, majoránku, nadrobno nakrájené uzené maso a strouhanku podle potřeby. Vytvoříme placičky, které obalíme ve strouhance a smažíme nebo pečeme v troubě dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší.

Fazolový dort - netradičně a lahodně

Netradiční je jistě dort z 200 g uvařených a rozmačkaných fazolí, 200 g cukru, vanilkového cukru, 5 lžic strouhanky, 3 vejcí a lžící až dvou rumu. Oddělené žloutky smícháme s polovinou cukru, přidáme rum a fazole. Následně ušleháme sníh z bílků a druhou polovinou cukru a spolu se strouhankou a vanilkovým cukrem zamícháváme do připravené hmoty. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut, po vychladnutí plníme krémem, nejlépe kakaovým.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id4108 (2610)


Přidat komentář