Cukrářství a jejich výrobky

Cukrářství nám někdy připomíná, jak dokáže být život sladký. Velký výběr sladkostí nám ukáže, že neexistuje člověk, co by neměl cukrárny, zákusky, dorty či jiné sladkosti rád. Navíc bylo už i vědecky prokázáno, že sladkostí nás dokážou zbavit stresu.

Doporučujeme:

VÝROBA DORTŮ A CUKRÁRNA MARCIPÁNKA PRAHA - Cukrárna se specializuje na výrobu mimo atypických dortů i na erotické, svatební, narozeninové dorty. Cukrárnu Marcipánka můžete navštívit v Praze na ulici Mladoboleslavská 8. na ukázku krásných dortů se můžete podívat na www.marcipanka.cz

Cukrárny ale nemusí vyrábět pouze věci pro naše mlsné jazýčky. Ale dokáží přidat i potěšení pro další smysly. Ne jenom chuť. Cukrářství se totiž snaží u jakéhokoliv dortíku či cukroví o vizuální efekt, který potěší náš zrak stejně jako chuť.

Nejčastější ingredience v cukrářství

U cukrářství se dá s jistotou říct, že veškeré výrobky, které cukrářství opustí, jsou sladké. Některé ingredience se v cukrářství používají častěji, některé jen vyjímečně. Pojďme si říct něco málo u těch nejběžnějších.

Základní ingredience cukráren - Čokoláda

Tuto ingredienci znali už staří Omékové, Mayové a Aztékové. Dodnes se přesně neví, kdo začal s pěstováním kakaových bobů, ale předpokládá se, že to byly právě Omékové. V jejich jazyce se totiž nachází slovo kakawa, které mohlo označovat kakaovníky. Dříve připravovaný čokoládový nápoj, byl velmi hořký a pouze pro panovníky. Proto se do něj přidávalo různé koření jako vanilka nebo čili. Pro zhuštění se přidávala kukuřičná mouka. Po všech těchto přísadách vznikl první čokoládový nápoj. Říkalo se mu také nápoj bohů.

Po příchodu Španělů se čokoláda dostala i do Evropy, kde se na ní zkoušelo mnoho různých ingrediencí, aby byla sladká a chutná. Nakonec se podařilo v roce 1847 vyrobit první pouhou čokoládu. V roce 1875 byla vytvořena mléčná čokoláda.

Dnes bychom si většinu zákusků nedokázali představit bez přidání čokolády v nejrůznějším množství. Použít se dá jakkoliv, buď ve stavu tuhém, kdy se nastrouhá do zákusku, nebo jako roztavená čokoláda. Dále pak se z ní může našlehat pěna, která může sloužit jako náplň.

Čokoláda také může působit jako afrodisiakum. U čokolády bylo navíc vědecky prokázáno, že nejen odbourává stres a kompletně nás uklidňuje, ale dokonce se na ní můžete stát závislí. To ovšem pouze v případě, že byste ji jedli denně po dobu 3 týdnů.

Další základ v cukrářství - Mléko

Dnes už si bez této tekutiny nedokážeme představit téměř žádný dort či zákusek. Může být součástí těsta, čokolády nebo z něho může být vyrobený tvaroh. Je tedy nepostradatelnou součástí v cukrárnách nebo u nás doma.

Narozeninové dorty z cukrářství

Téměř nikdo si bez těchto** dortů nedokáže představit svou oslavu.** Ať už je mu kolik chce, vždy si každý přeje mít svůj dort. Buď je to z důvodů tradic, přání nebo už jenom touhy po něčem sladkém. Narozeninové dorty bývají různých velikostí, barev či chutí. Zde záleží pouze na tom, co má oslavenec rád. Ovšem co zde nesmí chybět, je číslo oslavencova věku a samozřejmě (většinou) stejný počet svíček. Dokonce podle některých lidí by bez svíček byl dort o ničem, stejně jako narozeniny. Ovšem to už je pouze individuální názor.

Obzvláště populární jsou zde** motivy**. To je jejich obrovská specialita.  Má vaše dítě rádo auta? Není problém objednat dort, který tak bude vypadat, jako autíčko. Stejně tak i později, když oslavenec má více let a podobné motivy ho omrzely, není žádný problém použít nějaký vtipný motiv. Zkrátka a dobře i zde záleží pouze na vaší fantazii.

Svatební dorty z cukrářství

Pokud máte větší svatbu, tak stejně jako u narozenin ani zde si nedokážeme tuto událost představit bez dortu. Je zde stejně důležitý jako svatební kytice nebo přípitek. Barva bývá většinou bílá, ale nemusí to být pravidlem. Barva může záležet čistě na výběru novomanželů. Většinou jsou ale použity 3 základní barvy. Již zmíněná bílá, krémová, a čokoládová.

Speciální vlastnost těchto dortů je, že mohou mít i více pater. Není žádnou výjimkou třeba 5. patrový dort. Další zvláštností je svatební ikona vyrobená z marcipánu, nacházející se na vrchní části dortu. Tou většinou bývá novomanželský pár, holubiček nebo znamení dvou proplétajících se prstýnků. Po stranách dorty bývají zdobeny převážně květinovým vzorem. Obzvláště růžemi neboli květinami lásky.

Co se týče chuti, většina výrobců dokáže vyhovět ve všech přáních. Svatby jsou přeci jen výjimečnou událostí a podle toho mají také dorty svou prioritu. V cukrárnách tyto dorty mají proto největší pozornost. Mohou Váš dort naplnit ovocem, čokoládou, pokud chcete něco extrémního tak i různým hmyzem. Ovšem to pouze jen v opravdu unikátních případech.

Výběr vánočního cukroví z cukrářství

Jakmile přicházejí vánoce, slaví se tento nádherný svátek. Zavládne klid a mír. Všude se začínají nakupovat dárky, ozdoby a vánoční cukroví. Druhů je zde opravdu pestré množství. U většiny tohoto cukroví platí, čím déle se nechá uležet tím lepší má chuť.

  • ** Rohlíčky -** Toto je asi nejznámější druh cukroví. Dělají se ho plné krabice a může mít několik druhů příchutí. Mohou být vanilkové, čokoládové, kokosové, s rumem i bez různých alkoholických přísad.
  • Linecké – Specialita tohoto cukroví lpí v tom, že se již dva upečené kousky cukroví slepí pomocí marmelády nebo čokolády.
  • Košíčky – Do formy se nalije těsto, jako první vrstva. Poté se můžou vyplnit krémem a další vrstvou může být například čokoláda, nebo oříšková náplň. Záleží na výrobci. Cukroví má po vytažení svůj specifický ozdobný tvar.
  • Rumové kuličky – Jak už název napovídá, je do těsta přidáván rum. Díky kulatému tvaru se dá do vnitřku jako jádro přidat například lískový oříšek, nebo mohou být s příchutí kokosu.
  • Vosí hnízda – Velice speciální cukroví, co se vzhledu i chuti týče. Do formy, která připomíná vosí hnízdo, se nalije čokoláda. Až čokoláda trochu zatuhne, se přidá krém a do něho se nalije vaječný koňak. Poté se na vršek přilepí piškot. Toto cukroví se musí dělat maximálně den před štědrým dnem. Jako jedno z mála se totiž rychle kazí.

Cukrárny se v tuto dobu většinou soustředí pouze na pečení a prodej cukroví. To je téměř všude připravováno s největší pečlivostí a je kontrolovaná jejich kvalita řadou ochutnávačů. Takže pokud se vám nechce na vánoce péct, pak jsou cukrárny správná volba.

Na zmrzlinový pohár do cukrárny

Jsou populární především u dětí. Ovšem výjimka potvrzuje pravidlo. Jak už název napovídá jejich hlavní složkou je zmrzlina. Ta většinou bývá úplně ve spodní části a je vybírána podle zákazníka. Neměl by být problém změnit její příchuť.

Co se přídavných chutí týče, potom se zde nabízí obrovská pestrost chutí a možností. Na vrchu může být třeba různé ovoce jako například pomeranče či jahody. V jiných případech může být pohár ozdoben různými sladkostmi jako například oplatek či lentilky. Bonusem na závěr může být roztavená čokoláda.

Zvláštností těchto pohárů je i jejich zdobení. Některé jsou zdobeny jednoduchým papírovým deštníčkem, zatímco další zdobí už samotné uspořádání ingrediencí. Jiné naopak ozdobí pohár, v kterém je vloženo vše. Je zde opravdu hodně způsobů jak zapojit svou fantazii.

Skvělé dezerty z cukrářství

Slovo dezert pochází z Francouzského desservir což česky znamená „Uklidit ze stolu.“** Dezert** může být naprosto jakýkoliv lehký pokrm, který svou chutí ladí k ostatním chodům. V Itálii či Francii to může být i kousek sýru.  U nás je to především malá sladkost, která může být v podobě dortu nebo nějaký moučník z čokoládové pěny. Většinou ale lidé nepohrdnou i něčím větším jako například zmrzlinový pohár.

Cukrářství nám dává mnoho možností vybírat si mezi různými druhy sladkostí, které nás navodí do nádherné atmosféry sladkého opojení a zároveň psychického uvolnění. Zajít si do jakékoliv cukrárny a dát si něco sladkého, dokonale vyrovná naší psychiku. Budeme se tak vždy cítit v dokonalé duševní rovnováze. Ovšem nic se nesmí přehánět.

Doporučujeme:

VÝROBA DORTŮ A CUKRÁRNA MARCIPÁNKA PRAHA - Cukrárna se specializuje na výrobu mimo atypických dortů i na erotické, svatební, narozeninové dorty. Cukrárnu Marcipánka můžete navštívit v Praze na ulici Mladoboleslavská 8. na ukázku krásných dortů se můžete podívat na www.marcipanka.cz

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id9111 (krasny-zivot.cz#22399)


Přidat komentář